Januar – januar, get over it!

Det ble desember, julaften, nyttårsaften og så var året ferdig. Avslutningen ble ikke det jeg vil kalle optimal. En eller annen vederstyggelig skjebnenisse sendte meg influensa og halsbetennelse i julegave, og det tok meg vel resten av desember å komme meg opp igjen av den Nå vel – nok om det, og mer av noe annet.

Jeg har vært i Titanic-hjørne i de siste ukene. Så filmen (igjen) i romjula, og etter det har jeg vært rett så lysten på å vite mer om dette storslagne skipet som altså skulle ende sin første tur på havsens bunn. Fortrinnsvis uten å male salt da. Enda noe. Jeg har lest to bøker i etterkant om Titanic, både «Mysteriet Titanic» av Robert Ballard, og også en roman «Every man for himself» av Beryl Bainbridge. Førstnevnte var en faktabok om tilblivelsen av det stolte skip, byggeprosessen og og selve turen. Og ikke minst forliset. Dertil å finne vraket da Ballard dykket ned og tittet ordentlig på restene. Spennende lesning.

«Every man for himself» skuffet litt i så måte. Den tok liksom aldri av den. Dessuten ble jeg grundig lei Morgan som var hovedkarakter, og den overklasseholdningen han la for dagen – den kopen! Lite av boka ga hverken mening eller flyt, og til slutt gikk jeg nesten og gledet meg til skipet skulle synke så jeg snart kunne bli kvitt en del av de teite folkene jeg leste om. For en gangs skyld var det helt greit at det var en tynn og liten bok. Grr.

Deretter leste jeg også boka «Titanic – 31 norske skjebner» av Per Kristian Sebak. Igjen litt mer interessant, da den tok for seg både byggingen av Titanic, og de diverse store skipene som dro i Amerikafart over Atlanteren. Denne fokuserte som tittelen tilsa, på nordmennene som var om bord, av ulike årsaker. Dette var ikke så veldig mange, så naturlig nok er det noe som ikke er spesielt tatt med i annet materiale. Det jeg også likte godt med denne boka var at her fikk jeg vite en del mer om hva som skjedde etter sammenstøtet med isfjellet. Etter at redningsbåten Carpathia kom inn i Halifax. Etter at forskjellige ihjelfrosne lik ble plukket opp av havet, og eiendeler ble berget så godt det lot seg gjøre. Hva slags oppfølging både de overlevende, og de pårørende fikk fra White Star Line. En stor, stor del av historien det også – men ganske oversett av film og andre bøker.

Dessuten så jeg til slutt en miniserie i to deler fra BBC, med Catherine Zeta-Jones som overklassedame, og min kjære, herlig snuskete Tim Curry som slu og utspekulert rabagast. Helt ålreit å se, men forsåvidt litt langdryg den også.

Etter å ha gjort unna mætt makabre dødsfall i skipsforlis, var tydeligvis ikke den morbide siden av meg helt ferdig – for da kastet jeg meg videre over «Company of Liars» av Karen Maitland. Lagt til midten av 1300-tallet i England, da den beryktende svartedauden og pesta herja omkring. Legg til litt aktiv hekseforfølging og overtro så det holdt etter – og det ble en ganske bra bok det også. Folk stupte som fluer, gitt. Enda er jeg ikke helt ferdig med den dauinga, så nå har jeg nesa nedi «Year of Wonders» av Geraldine Brooks. Denne går riktignok i England i 1660, og nå er det en ny slags pest som herjer. Ring of roses – henspiller på de røde ringene i huden på folk. Usj og asj.

I tillegg har jeg bestilt «The girl that came home» som jeg gleder meg til å lese. Denne også fra Titanic, men fra et romansynspunkt og en gammel dame som forteller fra da hun var ung ombord på Titanic. Ikke helt Cameron-film altså, men vi får nå se. Virka lovende på amazon, og ikke var den så dyr heller. Blir spennende.

Begynnelsen på 2017 preges altså sterkt av å ha lest en hel haug. Har satt meg mål på goodreads å lese 40 bøker i løpet av året og med bortimot 7 unnagjort allerede ligger jeg godt an i løypa føler jeg. Vel – best å ha noe å ruge på, i tilfelle jeg blir sløv utover året. Det skjer jo så ofte lell – ha ha ha.

Nå er det tilbake til boka, den skal leses ut om ikke så lenge, og deretter skal jeg avslutte «Witches of Karres», mitt forsøk på SF kombinert med fantasy. Trøster meg i stille stunder på jobb med Flicka-trilogien av Mary O’Hara. Første bok «Hans venn Flicka» ble lest ut i går, så nå er det andre bok «Flickas sønn som leses der. Fantastiske bøker – helt nydelige. Elsk elsk elsk.

Over og ut for denne gang, kommer plutselig tilbake.

Skrevet av

MissAntropen

Ihuga bokdrage på 37 år. Vakker, gjennomklok og naturligvis i min beste alder. Litt over gjennomsnittet opptatt av ord og glad i vakre ting. Snert og råtass utad, myk som karamell på innsiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *